Terug naar evenementen

Flow, my Tears

  • Datum(s) en tijd(en): Donderdag 24 maart 2022 (20u00)
  • Plaats: Hasselt, Abdij Herkenrode

 

Terug naar evenementen

Ensemble 88:
Els Crommen, sopraan
Claire Lecoq, klavecimbel
Tomma Wessel, blokfluit


Hans Kockelmans, phantastron
Centre Henri Pousseur, live electronics


Het programma Flow, my tears is gebouwd rond het gelijknamige lied van John Dowland (1533– 1626), een lied dat door de eeuwen heen zeer populair is geweest en door diverse andere componisten is gebruikt als inspiratie voor nieuwe werken. Ook nu groeit er weer een nieuwe loot aan deze stam. De Limburgse componist Hans Kockelmans heeft een werk voor spreekstem en elektronica geschreven, dat zijn première zal krijgen in Festival Vocallis. De componist zelf bespeelt in deze reeks uitvoeringen de phantastron, een “historisch” instrument uit de elektronische muziek.

Het programma laat 17e eeuwse muziek horen naast muziek van nu. Visueel wordt daaraan een equivalent gekoppeld in de vorm van fotografische dubbelportretten van de hand van de Luikse kunstenares Sophie Langohr. Zij plaatst foto’s van 17e eeuwse apostelenbeelden uit de parochiekerk van Eupen naast hedendaagse portretten.

Centraal staat in het concert het lied Flow, my Tears van John Dowland en de première van de gelijknamige compositie van de Limburgse componist Hans Kockelmans. Het programma wordt gecompleteerd door de Pavane Lacryme voor blokfluit van Jacob van Eyck en de Toccata Prima voor klavecimbel van Girolamo Frescobaldi evenals hun hedendaagse pendanten met live-elektronica van de hand van Paul Pankert.

In het kader van deze concertreeks heeft Musica een participatief project ontwikkeld waarbij de luisteraar zelf op zoek gaat naar zijn geluid van tranen. Tranen van geluk, van ontroering, (liefdes)verdriet, blijdschap, pijn….
In een intieme babbelbox kan iedereen geluiden van tranen achterlaten, aan de hand van muzikaal materiaal kunnen bezoekers zelfs hun gevoelens verklanken.  Alle verzamelde klanken en geluiden vormen voor Kunstenaar Pak Yan Lau het uitgangspunt voor een klankinstallatie “(T)ears”, die tijdens dit concert op de abdijsite van Herkenrode feestelijk wordt gepresenteerd.


Programma:

Paul Pankert (*1965), Pavane (blokfluit & live-electronics)
John Dowland (1553 – 1626), Flow my tears (sopraan. klavecimbel)
Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643), Il secondo libro di Toccate: Toccata Prima (klavecimbel)
Paul Pankert, Toccata (klavecimbel & live-elektronica)
Jacob van Eyck (1590 – 1657), Pavane lachrymae (blokfluit)
Hans Kockelmans (*1956), nieuw werk (sopraan & elektronica)


Coproductie : Ensemble88, Centre Henri Pousseur, Musica, Klex.

Flow my tears wordt in het kader van het project People to People Interreg V-A EMR medegefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de Gemeente Maastricht.

Terug naar evenementen