De Prijs Henri Pousseur 2021

De Henri Pousseurprijs wordt om de twee jaar uitgereikt en beloont een jonge laureaat van een conservatorium van de Franse Gemeenschap Wallonië Brussel.

Laureaten van de Prijs Henri Pousseur :

Gilles Doneux – Laureaat van de editie 2009-2010
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: SecondLife Symphony voor cello en electronics

Na verschillende instrumenten te hebben geleerd, richtte Gilles Doneux zich op compositie en trok in 2005 naar het Koninklijk Conservatorium van Mons. In 2010 behaalde hij er een master in compositie in de klas van Claude Ledoux en in 2011 een master “écritures classiques” in de klas van Jean-Pierre Deleuze. Hij volgde er ook de cursussen toegepaste muziek (filmmuziek, theater,… ) met Denis Pousseur en Jean-Luc Fafchamps.
Sterk geïnteresseerd in gemengde muziek voltooide Gilles Doneux zijn opleiding aan de Universiteit van Parijs VIII en aan de Universiteit van Montreal; zijn onderzoek richt zich met name op de interactie tussen instrumenteel en elektroakoestisch schrijven.

Gepassioneerd door de overdracht van zijn passie, is Gilles docent aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Sinds 2016 werkt hij als realisator computer music bij het Centre Henri Pousseur.Hij is ook lid van het LAPS-ensemble.
Als componist ontving hij opdrachten van de ensembles Musiques Nouvelles, Nikel, Orchestre Royal de chambre de Wallonie, Maitrise de la Loire, het Ars Musica festival en het Musicalta festival (Elzas).


Gaëlle Hyernaux – Laureate van de editie 2011-2012
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs : Through Y Ring voor strijkkwartet en electronics

Gaëlle Hyernaux studeerde gitaar aan het IMEP (Namen) in de klas van Maria-Nieves Mohino en begon in 2005 met compositiestudies aan het Koninklijk Conservatorium van Luik in de klas van Michel Fourgon (Gilles Gobert voor gemengde muziek).
Ze werkt regelmatig samen met componiste Sarah Wéry; sinds 2011 worden hun gezamenlijke werken ondertekend Georges Elpenor. Haar verschillende ontmoetingen hebben geleid tot samenwerkingen met het Nahandove ensemble, Quatuor Tana, het Cergy-Pontoise Studio Orchestra, les Agrémens, de CAV&MA, Ensemble Musiques Nouvelles, Patrick Baton, Alain Pire, Izumi Okubo, Jean-Pierre Peuvion, Vincent Royer,…

Gaëlle Hyernaux ontving in 2008 de Prijs André Souris. Ze is gitaardocent aan het Conservatorium van Verviers, aan de Academie van Grez-Doiceau en is assistent in de gitaarklas van Maria-Nieves Mohino aan het IMEP.


Pierre Slinckx – Laureaat van de editie 2013-2014
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: Beats voor strijkkwartet en elektronica

Pierre Slinckx studeerde compositie en schriftuur aan ARTS2, met name bij Claude Ledoux, Jean-Pierre Deleuze, Jean-Luc Fafchamps, Gilles Gobert en Denis Pousseur. Hij behaalde er tevens een aggregaat schriftuur.
Als componist wordt hij regelmatig gevraagd door ensembles als Musiques Nouvelles, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, TANA, Orchestre de Chambre de Wallonie, Sturm und Klang en Fractales, die instrumentale en gemengde werken van hem in opdracht gaven. Hij is laureaat van de Prijs André Souris 2015, en als componist en laptopartiest lid van het LAPS-ensemble.

Naast concertmuziek componeert Pierre Slinkx ook soundtracks. Zo werden de geanimeerde kortfilms “Maintenant il faut grandir” (2012) en “Deep Space” (2014) – gerealiseerd in samenwerking met Bruno Tondeur – geselecteerd en bekroond op diverse internationale festivals.
Hij is medeoprichter van de vzw SMOG, die maandelijks concerten organiseert in Brussel.
Pierre Slinckx doceert schriftuur aan ARTS2 alsook klassieke en elektrische gitaar, alsook begeleiding, bij de vzw Cap sur la Musique.


Guillaume Auvray – Laureaat van de editie 2015-2016
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: Fixor voor viool, piano en electronics

Guillaume Auvray werd geboren in 1990. Hij studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Luik bij Michel Fourgon en dirigeerde in de klas van Patrick Baton. Aan het Conservatorium van Maastricht studeerde hij directie hedendaagse muziekensembles bij Robert Platz. In 2008 richtte hij het SOFYA Orchestra and Choirs op. In 2010 benoemde de Kerk Sint-Jean-Baptiste in Wavrer hem tot titularis organist-cantor. In 2014 werd hij benoemd tot artistiek leider van het Jean-Noël Hamal Orkest in Luik en tot chef-dirigent van het Ensemble Chaves (Nederland).

In 2013 werd hij laureaat van de ARIAM-prijs van de Internationale compositiewedstrijd van Boulogne-Billancourt, en ontving vervolgens vanwege het Orchestre de la Grande Région de opdracht voor zijn 1e Concerto voor cello en orkest, Der Kreis.
In 2015 won Guillaume Auvray de eerste sessie van Ça Balance Classique met zijn werk Le Ruisseau voor ensemble en live electronics.


François Couvreur: Laureaat van de editie 2017-2018
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: Trash TV Dance voor cello en electronics

François Couvreur, componist, klassiek en elektrisch gitarist, kamermusicus en improvisator, werd geboren in Brussel in 1992 en volgde een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, met name bij Michel Fourgon, Jean-Yves Colmant, Gilles Gobert, Hughes Kolp en Adrien Brogna.

Hij schrijft en werkt samen met het Ensemble Hopper waarvan hij gitarist en constituerend lid is, met het Ensemble 88 (Nederland), Musiques Nouvelles, het Ensemble Ukho (Kiev, Oekraïne), het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik, of met het Ensemble Dodéka. Zijn composities werden gespeeld op festivals zoals het Festival Loop, Festival Images Sonores, het Festival Échanges et créations (Mons – Liège), Ars Musica en bij andere concerten bij verschillende gelegenheden. Zijn stuk “A soffio solo”, in opdracht van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik, ging in mei 2015 in première onder leiding van Christian Arming. François Couvreur is laureaat van de Prijs Ça Balance Classique 2017 en finalist van de internationale compositiewedstrijd Cita di Udine (Italië) in 2016. Zijn muziek verscheen op de compilatie “Ça balance 2017” en op “New sounds of guitar(s)”

François Couvreur is ook actief als instrumentalist en treedt regelmatig op tijdens concerten, alleen of in verschillende formaties, in een zeer divers repertoire (kamermuziek, improvisatie, klassiek gitaarrepertoire, creaties en actuele muziek), in binnen- en buitenland.


Eliott Delafosse – Laureaat van de editie 2017-2018
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: Trois études de musique mixte voor piano, cello en electronics

De componist en geluidskunstenaar Eliott Delafosse studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen (ARTS ), waar hij lessen kreeg van Claude Ledoux, gewijd aan hedendaagse muziek, en van Denis Pousseur en Jean-Luc Fafchamps, (Musiques Appliquées et Interactives, gewijd aan de relatie tussen muziek en beeld op het gebied van film, theater of videogames). Hij kreeg ook de kans om cursussen te volgen bij Jean-Luc Plouvier, Christophe Guiraud, Arnould Massart en Jean-Marie Rens tijdens masterclasses of seminars. Vooral geïnteresseerd in de interacties tussen elektroakoestiek en instrumentale muziek, evenals de ambiguïteit die in hun respectievelijke grensgebieden, voedt zijn ervaring op het gebied van elektronische muziek zijn akoestische werk, en vice versa.

Zijn muziek werd uitgevoerd door ensembles als David Cohen & Brexchange Cello Ensemble in Londen, Ex Novo Ensemble als onderdeel van MusMa (België, Italië, Polen, Zweden), Ensemble 21, Musiques Nouvelles, Sturm Und Klang, en de enembles LAPS en Fractales. Hij schreef voor het Symfonie Orkest Vlaanderen en voor Spectra, als onderdeel van het Ars Musica festival in samenwerking met Joris Blanckaert.
Zijn filmmuziek omvat soundtracks voor de kortfilms van The Gobelins (Out of the Water), Méliès (Agent Smith – The Ghosts of the Past), of het IAD, een samenwerking met een Buto-danseres in Kyoto, een originele muziek voor een creatie van regisseur Sylvie Landuyt bij de KVS (DYWPWM). Twee andere, onafhankelijke kortfilms, Mithra (Cécile Ibarra) en Un peu de Lumière (Joël Durant), komen binnenkort uit.

 

Alithéa Ripoll – Laureate van de editie 2019-2020
Compositie gerealiseerd in het kader van de Prijs: Cherche un peu, muziektheater voor (contra)basklarinet, percussie, zang en electronics

Alithéa Ripoll werd geboren in 1990 en werd op 17-jarige leeftijd toegelaten tot de compositieklas van Michel Fourgon aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Ze behaalde er in 2014 met grote onderscheiding een didactische master en geeft er sindsdien les als assistent-docent. In 2017 trad ze toe tot het Centre d’Art Vocal &de Musique Ancienne de Namur (CAV&MA) als educatief manager. Momenteel werkt ze aan een doctoraat in compositie en geluidscreatie aan UdeM (Montreal, QC) bij Ana Sokolović.

Haar composities werden uitgevoerd in het kader van verschillende festivals zoals Images Sonores (Luik), Klanken Festival (Maastricht), Ars Musica (Brussel), Loop (Brussel), 2 Visages de la Musique Électroacoustique (Brussel), Smetana Festival (Plzen, Tsjechië), Bergen 2015, La Semaine de la Francophonie 2016 (Radio Frankrijk – Parijs), Musica Polonica Nova (Wroclaw, Polen), het Festival Émulation 2017 (Luik), de BIP [off] 2018 (Luik), Belgian Music Days (Leuven) 2018, Festival Internacional de Musica Contemporánea UC (Santiago, Chili) 2018.

In 2015 kreeg ze een opdracht van Radio France met het verzoek om te componeren en te schrijven voor het orkest van jonge Franse middelbare scholieren van over de hele wereld en voor een koor van een Franse universiteit als onderdeel van de Semaine de la Francophonie. In 2015 ontving ze de Prijs André Souris en componeerde voor de gelegenheid een compositie die gecreëerd werd tijdens Attention! Musique fraîche (Flagey) in 2017.

Gevoed door interdisciplinariteit ontwikkelt Alithéa Ripoll verschillende projecten in samenwerking met acteurs, regisseurs, beeldende kunstenaars, dichters en uiteraard muzikanten. Bijna vijftig uitgevoerde composities zijn het resultaat van samenwerkingen met ensembles als Musiques Nouvelles, Quatuor TANA, Open Slide, Laps, Hopper, Paramirabo, Sepia, met koren als het Chœur de Chambre de Namur, met solisten als Vincent Royer, Thérèse Malengreau, met gezelschappen als darpa Collectif, 4MM, maar ook met artiesten als Isabelle Linotte en Matthieu Litt.