Over ons

Plaats van experiment, uitwisseling en hedendaagse realisaties

Opgericht in 1970 op initiatief van Henri Pousseur en Pierre Bartholomée, heeft het Centre Henri Pousseur (voorheen “Centre de Recherches et de Formation musicales de Wallonie”) een voortrekkersrol gespeeld en is sinds de oprichting betrokken bij de productie en verspreiding van werken van elektronische muziek en in het bijzonder gemengde muziek.
Het Centre Henri Pousseur is een plaats van experiment, uitwisseling en hedendaagse realisaties en organiseert projecten van kunstenaars uit de Federatie Wallonië-Brussel, maar ook uit de andere landsdelen en uit het buitenland.

Een voortrekkersrol bij de productie en verspreiding van werken van elektronische en gemengde muziek

Het Centrum lanceert jaarlijks verschillende opdrachten aan componisten uit de Federatie Wallonië-Brussel en daarbuiten. Sinds 2009 reikt hij om de twee jaar de Prijs Henri Pousseur uit aan een jonge laureaat van een Conservatorium van de Federatie Wallonië-Brussel.
Via eigen projecten, zoals het Festival “Images Sonores”, ondersteunt het Centrum de verspreiding van creaties die in zijn studio’s zijn gemaakt, zonder het repertoire te verwaarlozen.
De activiteiten van het Centrum Henri Pousseur worden uitgevoerd met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel (Directoraat-generaal Cultuur, Afdeling Muziek).

Welke diensten biedt het Centre Henri Pousseur aan?

Concerten

Centre Henri Pousseur biedt technische ondersteuning voor uitvoerders (solisten, ensembles, orkesten) en componisten voor concerten met gemengde muziekcomposities  (akoestische instrumenten en electronics).

Opleiding

Centre Henri Pousseur verzorgt, op aanvraag, korte individuele trainingen op maat (Max/MSP of andere software en technieken die door het Centrum gebruikt worden).

Compositie assistentie

Centre Henri Pousseur biedt technische ondersteuning aan componisten die gebruik willen maken van soft- en hardware bij de ontwikkeling van electronics in hun composities.

Het team van het Centrum Henri Pousseur

Stijn Boeve

Algemeen Directeur

Stijn Boeve is sinds 2015 directeur van het Centrum Henri Pousseur. Na zijn studies aan de Conservatoria van Brussel, Antwerpen en Saarbrücken was hij tot 2006 tweede solist en eerste fluit bij het Luiks Philharmonisch Orkest. Na verdere studies aan de Universiteiten van Antwerpen en Leuven werd hij adjunct-directeur van het Ars Musica festival in Brussel, waarna hij tot 2014 werkte als music programming officer bij het Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en coördinator van het Musica Sacra Maastricht festival. Hij behaalde tevens een master in kunst- en archeologiewetenschappen.

Gilles Doneux

Muziekinformatica, live electronics en klankregie

Gilles Doneux werkt sinds 2016 als regisseur computermusic bij het Centre Henri Pousseur. In 2010 behaalde hij een master in compositie aan het Conservatoire de Mons in de klas van Claude Ledoux, en in 2011 een master in klassiek schrijven in de klas van Jean-Pierre Deleuze. Er zijn ook cursussen toegepaste muziek (filmmuziek, theater,… ) met Denis Pousseur en Jean-Luc Fafchamps. Bijzonder geïnteresseerd in zogenaamde “gemengde” muziek, voltooide hij zijn opleiding aan de Universiteit van Parijs VIII en aan de Universiteit van Montreal. Zijn onderzoek richt zich op de interactie tussen instrumenteel en elektroakoestisch schrijven. Gepassioneerd door de overdracht van zijn passie, is Gilles docent aan het Koninklijk Conservatorium van Luik.

Patrick Delges

Muziekinformatica, live electronics en klankregie

Patrick Delges is opgeleid als informaticus aan de Universiteit van Luik en maakt sinds 2000 deel uit van het team van het Centre Henri Pousseur.

Xavier Meeùs

Muziekinformatica, live electronics en klankregie

Opgeleid als geluidstechnicus aan het IAD (Louvain-La-Neuve) en met een grote ervaring in het begeleiden van makers bij de realisatie en verspreiding van hun werken op het vlak van geluids spatialisatie, besturingsprogrammering of videobewerking, vervoegde Xavier Meeùs in 2018 het team van het Centre Henri Pousseur. Als geluidstechnicus en regisseur in computermuziek heeft hij vele projecten gerealiseerd in Charleroi-Danses, met name als stagemanager van Thierry De Mey.

Ondersteuning van culturele en artistieke activiteiten

Beurzen

Centrum Henri Pousseur verleent elk jaar verschillende opdrachten aan componisten van de Federatie Wallonië-Brussel en daarbuiten. Ze omvatten een compositiebeurs en laten componisten toe te komen werken in het Centrum.

Festival Images Sonores

Elk jaar presenteert het Centre Henri Pousseur zijn Festival Images Sonores, gewijd aan gemengde muziek, het geluidsuniversum waar akoestische geluiden een spannende dialoog aangaan met hun elektronische extensie. Tijdens dit festival worden verschillende concerten en presentaties gepresenteerd, die voortvloeien uit de activiteiten van het Centre Henri Pousseur op het gebied van onderzoek en pedagogie, in Luik, Brussel en in andere steden van de Federatie Wallonië-Brussel. Cultuurhuizen en verrassende plekken vormen het podium voor een breed spectrum aan muzikale creaties, performances en transdisciplinaire ontmoetingen, die zich richten tot een breed publiek.

Bekijk de website

Prijs Henri Pousseur

Sinds 2009 en om de twee jaar reikt Centre Henri Pousseur de prijs Henri Pousseur uit en beloont hiermee een jonge laureaat van een conservatorium van de Federatie Wallonië-Brussel. De prijs bestaat uit de creatie van een nieuw gemengd werk, en wordt ondersteund door een compositiebeurs. Tijdens het compositieproces wordt de laureaat ondersteund vanuit de expertise van het technische team van het Centre Henri Pousseur, dat ook instaat voor de creatie van de nieuwe compositie.

Meer informatie over de Prijs Henri Pousseur